Správná výživa mladého fotbalisty a pitný režim
18.06.2010 10:02
Výživa mladých sportovců
Často se zde vyskytují tyto problémy:
- problémy ve složení stravy a v denním rozložení jídel
- často krátký interval mezi obědem (odchodem ze školy) a počátkem pohybové aktivity.
Je tedy třeba zařadit lehce stravitelný oběd. Mladí sportovci by měli vydatně snídat (viz doporučení výše) a svačit. 2-3 hodiny před zátěží jíst poslední větší jídlo, lehce stravitelné, na bázi složených sacharidů, 0,5-1 hod před zátěží jíst banán, jablko, sušené ovoce, pomeranč, přesnídávka, müsli tyčinka, po zátěži (ihned) - müsli tyčinka, banán, hypotonický nápoj, za 1,5-2 hod po zátěži jídlo na základě polysacharidů (polévka - vývar se zavářkou, těstoviny, rýže, brambory, pečivo ...).
Děti a mládež špatně tolerují extrémní teploty, není dostatečně vyvinut pocit žízně a produkují méně potu, tudíž je třeba zajistit dostatečný příjem tekutin nejen během dne, ale i během tréninku či zápasu.
Doporučuje se:
- před pohybovou aktivitou: cca 300 ml nápoje (ovocný čaj, voda, ředěný džus) 1 – 2 hod. před pohybovou aktivitou
- v průběhu aktivity: 150 – 200 ml (ovocný čaj, voda, ředěný džus, sportovní nápoj) každých 20 min
- po skončení: 400 – 500 ml (ovocný čaj, voda, ředěný džus, sportovní nápoj).
Potom následuje běžný pitný režim. Voda může být doplněna i konzumací ovoce a zeleniny.
Suplementy vitamínů, minerálů a bílkovin nejsou u mladých sportovců s odpovídajícím energetickým příjmem doporučovány, pokud to krátkodobě nevyžaduje jejich zdravotní stav.
Další problémy ve stravování:
1) skladba pokrmů - nepřiměřený celkový energetický příjem, nevhodné zastoupení C, T, B, vlákniny
2) nevhodný způsob přípravy stravy
3) diety a jejich časté střídání + jednostranná strava
4) nedostupnost vhodných potravin
5) nadměrná konzumace sladkých a colových nápojů
Racionální strava
Přesto by měla mít konzumovaná strava určité parametry a respektovat jistá pravidla:
- vyvážené zastoupení jednotlivých složek stravy
- přiměřené množství stravy
- časový rozvrh
- pitný režim
- pestrost stravy
- zdravotně nezávadné potraviny
- způsob tepelné úpravy pokrmů
Vyvážená skladba stravy
Základní rozložení stravy (správný poměr jednotlivých složek stravy - cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerály, voda) nejlépe charakterizuje POTRAVINOVÁ PYRAMIDA
Základnu tvoří potraviny, které by se v jídelníčku měly objevovat nejčastěji, vrchol pyramidy tvoří potraviny, které bychom měli konzumovat ojediněle nebo vůbec.
1 + 2: obiloviny, celozrnné výrobky, brambory, těstoviny, rýže (40 % pyramidy)
3 + 4: zelenina, ovoce (35 % pyramidy)
5 + 6: mléko a mléčné výrobky maso, ryby, drůbež, vejce, luštěniny (20 % pyramidy)
7 + 8: sladkosti, živočišné tuky, sůl, (5 % pyramidy)
—————